mereka yang cute!

Saturday, December 31, 2011

COUNTDOWN 2012 :: Belasan Tahun yang Akan Ditinggalkan

Assalamualaikum

PERHATIAN: Entry yang anda akan baca sekejap lagi merupakan entry yang poyo. jadi, untuk mencantikkan jalan cerita ini diharap anda sudi untuk menukar mood anda kepada jiwang-jiwang poyo seketika supaya dapat menghayati segala bait-bait kata entry di bawah ini.sekian. :P

hari ini yang bertarikh 31 Disember 2011 bersamaan dengan 6 Safar 1433 Hijrah merupakan hari terakhir bagi tahun 2011. tepat pada pukul 12.00 tengah malam nanti tahun 2011 akan menutup tirainya dan akan digantikan pula dengan 2012 yang akan memulakan tugasannya selama setahun nanti. selesai sahaja 2011 mengundurkan diri, akan berakhir juga sesi belasan tahun umurku secara tidak rasminya (kalau secara rasmi kena lah tunggu 4 bulan lagi ekk. tehehhe :B *ni bisik tau* :P) for sure i'm gonna miss my 19. sob sob T_T.

pada belasan umur ini aku belajar erti persahabatan, erti kasih sayang, tanggung jawab, komitmen pada pelajaran,guru,lecturer.pada belasan umur ini mengajar aku erti kepayahan mencapai kejayaan, aku belajar ketabahan hati menerima segala hukuman dan cacian daripada guru dan pensyarah hanya kerana aku seorang yang bergelar pelajar yang selalu melakukan kesalahan. pada belasan umur ini jugalah aku belajar bagaimana caranya berbakti kepada orang tua. bagaimana caranya untuk terus menjadikan kekasih ALLAH, Nabi Muhammad SAW sebagai role model dalam kehidupan seharian.bagaimana caranya untuk terus bertakwa dan beriman kepada Pencipta sekian alam, ALLAH yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa.

kebanggaan terus menular di dalam diri. selama belasan tahun ini aku menjalani kehidupanku sebagai khalifah ALLAH di muka bumi ini, banyak yang telah aku pelajari. dari sekecil-kecil zarah sehinggalah sebesar-besar perkara (takdelah besar sangat kot). sedikit demi sedikit corak kehidupanku mula berubah. daripada menjadi murid darjah 5 yang baru belajar nak fokus dalam kelas, kemudian meningkat naik ke tingkatan 2-3 yang baru nak 'up' yang budget apa semua yang dibuat tu betul (padahal nonsense je), kemudian kematangan sedikit terpancar tatkala umur sudah mencecah 17 yang baru nak belajar mengenali dunia luar yang banyak pancarobanya dan dugaannya (serius ayat jiwang nak mati =.="). kemudian aktiviti seharianku mula berubah apabila sudah masuk ke dunia universiti. bergaul dengan pelajar yang bermacam perangai yang sudah pasti lagi besar cabarannya. selama 2 tahun di universiti, corak kehidupanku sering berubah-ubah. just like trial and error. sudah 'begini' bosan, tukar cara 'ini' pula. dah muak yang 'ini', tukar 'begitu' pula. sehinggalah kepada aku yang sekarang yang sudah cukup baik bagi aku. semoga istiqamah melakukannya dan berharap dapat diperbaiki sedikit demi sedikit mengikut hari-hari yang akan ditempuhi akan datang. fuhh! penatnya membebel. dan akhirnyaa.....





hari-hari yang bakal ditempuhi akan datang pada tahun yang baru ini pasti mencabar jiwa dan minda. dengan kenangan dan pengalaman yang bakal ditimpa diharapnya dapat mematangkan lagi diri dan menjadikan aku seorang yang lebih berani menghadapi apa jua rintangan selepas ini.

doaku pada-MU ya ALLAH, semoga diri ini tidak akan tumbang dengan lakon layar dan penipuan duniawi yang boleh memusnahkan masa hadapanku. semoga aku sentiasa beristiqamah melakukan apa yang sedayaku ini. semoga aku menjadi yang lebih baik pada masa akan datang kerana sesungguhnya aku akan menjadi celaka jika hari esok lagi teruk daripada hari ini. kuatkanlah imanku ya ALLAH. hanya pada-MU ku meminta dan hanya pada-MU jualah ku berserah. amin ya rabbal alamin....

CikDaunClover:
semoga hari esok lagi baik dari hari ini. insya-ALLAH. may ALLAH bless. ;)

Thursday, December 29, 2011

manusia pada pandangan ALLAH

Assalamualaikum..
salam hari Khamis semua.kejap je dah nak tahun baru. bermula tahun baru berakhir jugak cuti mid sem beta untuk semester ni.huahua.kejap bebenor cutinya.(nama pun cuti MID sem =.=") hari ini seperti biasa bergiat aktif lagi dengan berblogwalking terjah blog-blog orang yang awesome di dunia maya ini. and terbaca satu entry yang begitu menusuk jantung usus pankreas aku jugaklahh di blog orang ini

terasa macam nak menangis je rasa. ada jugak orang yang macam tu. errr tapi pada hakikatnya, ramai je manusia yang bermulut longkang  hanyir macam orang yang diceritakan dalam blog dia tu dekat dunia ni. di facebook contohnya, kalau tengok dekat home tu, memang ada je yang nak mencarut, mencerca, menghina dan 'men' yang sesuai dengannya dengan sebab-sebab yang tertentu. saya sebagai manusia yang punya kesensitifan yang tinggi ni (yeke?) agak begitu tidak selesa dengan kenyataan mereka yang boleh menyakitkan hati siapa-siapa saja yang membaca kenyataan mereka itu.

sebagai contoh:
"ehh engkau tu dahlah gemok! hodoh pulak tu.cermin lah diri tu sikit..ada hati nak rampas pakwe aku yang handsome tu. boleh jalanlah!"

"kau tu nak cakap cantik pun tak..hodoh je aku tengok. bodoh pulak tu. kesiannya aku tengok kau ni."

"tak payah nak budget sangatlahh. keluarga pun miskin. ada hati nak bergaya macam anak sultan.ceitt!"

woww! terkejut tak? terasa kan? kalau aku pun terasa. manalah tau orang yang berkata sedemikian tengah cakap pasal aku ke...? ehh ehh tapi ni contoh je tau. jangan ada yang terasa hati pulak ye. hehhe *ampun-ampun* tu kalau dekat facebook. cuba kalau orang tu depan kita. bayangkan orang tu mencerca kita face to face? sangat sadis for sure, kan? tapi.... perlu ke mereka katakan sebegitu rupa? kalau iye pun marah bebenor. apa yang mereka dapat dengan buat macam tu? konon buat macam tu boleh releasekan tension lah ye?hurmm... tetapi lupakah mereka?


ALLAH itu Maha Melihat kan? tak rasa malu ke pada ALLAH? even ALLAH pun tidak pernah mencerca, menghina makhluk-NYA. inikan pula kita manusia yang lemah, yang sentiasa ada cacat celanya, kita tiada hak langsung nak memandang rendah pada orang lain. sebaliknya, sebelum mencari kesalahan orang lain, betulkan dulu kesalahan yang ada pada diri sendiri. orang-orang yang dicerca seperti itu, mereka tidak layak mendapat itu semua. ALLAH mencipta manusia sebaik-baik umat. semuanya cantik di pandangan ALLAH. sesungguhnya ALLAH cantik dan sukakan kecantikan. :)

mungkin mereka banyak kelemahan, tapi kita tidak tahu di suatu sudut mungkin mereka ada kelebihannya. ALLAH Maha Mengetahui apa yang kita tak tahu. sebagai contoh orang yang bersuara sengau, dari fizikalnya   mungkin kita lihat tiada apa yang ada pada dirinya kecuali ke'sengau'annya, tapi dari sudut lain mungkin ALLAH menganugerahkannya dengan satu kelebihan yang kita tak nampak seperti diberi kekayaan, isteri yang cantik dan solehah dan sebagainya. ini menunjukkan bahawa sesiapa saja tak kira kita ni cacat ke, hodoh ke, gemuk ke, miskin ke, boleh mendapatkan apa yang diinginkan jika berusaha dan akan dimakbulkan oleh ALLAH.(berkait tak dengan topik? =.=")

Justeru, wahai orang-orang yang suka mencerca,orang-orang yang suka memandang rendah terhadap orang lain, ALLAH Maha Melihat, ALLAH Maha Adil, jangan sampai cercaan itu terkena pada batang hidung sendiri. jangan sampai diri sendiri lebih hina daripada orang yang anda hina itu. what goes around comes around. ;)

dan kepada orang yang pernah mendapat cacian, hinaan daripada orang lain tu, tak perlu lah nak bersedih. tapi jangan nak berbalas dendam pula. terimalah dengan hati yang redha. dan berdoalah semoga orang yang mengenakan anda itu akan mendapat hidayah dari ALLAH dan semoga tiada orang seterusnya yang menjadi mangsa cercaannya.




mood: bermuhasabah diri
may ALLAH bless all of us! amin... ;)


CikDaunClover:
perbaiki hari-hari anda dengan beristiqamah melakukan kebaikan. Insya-Allah. Allahu'alam. :)

Wednesday, December 28, 2011

#3 Wordless Wednesday








CikDaunClover:
ikut hukum ALLAH.nescaya ada kebahagiaan selepas kesakitan. itu janji ALLAH. may ALLAH bless. ^^,

kisah budak kecil itu...

assalamualaikum..
 sudah berabad lama rasanya beta tidak ketemu itu budak kecik. dan-dan semalam pulang ke kampung.aduh..bibik kamu ini kangen banget sama kamu taukk budak kecik.... <---- budak yang suka berlari ke sana ke mari.kaki tangan badan tak boleh duduk diam.bergolek ke sana ke mari mengganggu ketenteraman orang sekeliling. duduk tak sampai 10 saat dah berlari hilang entah ke mana. haisy sabar jelahh. tak taulah macam mana  ibu abah dia jaga. mak cik dia ni baru jaga tak sampai 5 minit macam nak pengsan je rasa.huahua

kemain busy budak kecik tu sekarang. patutlah tak reti duduk diam. nak tau apa yang di busy'kannya? meh mak cik dia cerita sini mehh.





i kebelakangan kedepanan ini busy je memanjang. ramai  bebenor orang mintak order nak jahit baju.almaklum..semenjak jadi assistant ibu i ni kan..makin ramai lah pulak customer yang mintak order.taulahh muka i comel...i tau..i ramai peminat.malaslah nak cakap.semua dah tau kot.ahak! (gedik gila =.=")



ni customer tetap ibu i ni. tak sudah-sudah suruh i call balik. habislah kredit ibu i nanti...i takde handset lagi...pinjam handset ibu jee.ibu tak bagi pakai handset sebab ibu cakap i kecik lagi.i tau i kecik.sebab tu i comel. :P manalah nombor cik Jebab Jenab ni? tidak kelihatan pula di sini. (8 minit kemudian)--> haa sudah ketemu.alaa keypad ibu ni beli baru jelah.penat i carik-carik tak jumpa tau.nonsense betul. (alasan)

'trutt trutt'.. halu halu...ada orang tak ni? penat tau i call janganlah tak dengar pulak. halu cik Jenab oii...

ehh cik Jenab nih.puk kang.suka-suka hati je dia letak call orang yang secomel i ni. i tak ambik order kang baru tau. menghabiskan kredit orang je kerja.


hello. hye baby. ehh i ter'call' number you ke?upss! tersalah tekan pulak. ha takpelah. i pun tiba-tiba terindu dekat you, you. jom kita bergayut. bla bla bla~ (rosak budak ni kalau jadi betui-betui.brrrr~ =.=")

* nak meng'snap' gambar yang betul-betul jadi gambar memang payah. memerlukan usaha yang gigih tanpa mengenal erti kegagalan baru berjaya snap gambar-gambar seperti yang tertera di atas tersebut. fuhh. gedik betul minah ni. nak hambek gambar dia sorang je pun berjam-jam. mana taknya. pengang kaki, tangan bergoyang. pegang kaki tangan, kepala pulak bergoyang. macam kau jugak lah tu. muka pun dah sepesen   <--- kata abah kepada budak kecil itu. yeke? ouhh malunya.

haiih cerita pasal budak kecik ni pun dah penat.huaaaa! penat tunggu kawan upload gambar dari tadi tak siap-siap sampai dah siap update blog ni pun tak diupload lagi.huaa sabar jelahh. macam nak tidur sekarang je gaya. baiklah,mari kita tidur! (gaya doraemon berkata-kata). Assalamualaikum.. May ALLAH bless all of us. ;)

CikDaunClover:
Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan [Asy-Syarh : 5 dan 6]


Wednesday, December 14, 2011

#2 Wordless Wednesday


Assalamualaikum..









CikDaunClover:
Allah tidak akan mengubah nasib seseorang itu kecuali seseorang itu mengubah nasibnya sendiri. Allahu'alam. May Allah Bless. :)


Thursday, December 8, 2011

terabai =="

Assalamualaikum...
permulaan sem baru dengan benda baru bilik baru lecturer baru subject baru assignment baru jadual baru rutin harian yang baru yang haru biru laut hitam tompok-tompok kuning. erkkk!! =.=" berasa lega apabila mengenangkan kenangan sem 3 telah berjaya ditinggalkan dengan jayanya. bravo bravo * big clap sambil tersenyum lebar*

merupakan satu rekod bagi aku apabila berjaya mengurungkan kaki dalam hostel dan tidak menjejak tanah di kampung halamanku di Pontian selama 3 minggu. ngehngeh :D selalunya perkara sebegini agak pelik apabila berlaku sebab tiba je hari Jumaat cukup untuk 12 hari akan kulangkahkan kaki ini meninggalkan kolej dan menuju ke rumah halaman dengan muka penuh kepuasan. begitulah rutin harianku setiap 2 minggu setiap sem. tetapi tidak untuk sem ni. menjalankan rutin harian yang baru yang sedikit memenatkan tetapi menyeronokkan.

tanggungjawab pun makin lama makin besar makin berat. nebes pulak aku bila mengenangkan paper work kitorang yang memerlukan perbelanjaan yang agak besar dapat diterima atau tidak oleh timbalan rektor kampus kami. semoga perjalanan kami untuk meneruskan projek ini akan berjalan lancar.semoga kejayaan bersama dengan kami ya ALLAH..aminn.. :)


hey hey saia ade belog baru lahh.erkk maksudnya bukan blog ni (blog ni baru jugak ape =,=" *touching*) dengan bangganya di sini aku nak mengumumkan bahawasanya diri ini telah memainkan kayu tiga sambil bermain teng-teng bersama kekasih yang terbaru. yang ini selamat tinggal! aku tak perlukan kau lagi! cehh kenampakkan kebongkokkan  kebongkakkan kesituan.


                                  

alorhhh sedih bebenor muka tu. geget kang. grrrr! inchik MGT300 telah melamar diri ini untuk menjadikan saia sebagai ratu hatinya dan menjadikan dirinya yang pertama di hati ini. sangat berharap 'dia' akan membalas kebaikanku terhadapnya. ouhh menggeletisnya beta. so kepada kamu-kamu semua jangan teragak-agak untuk 'join this site' untuk mengetahui sedikit sebanyak information tentang blog ni. tapi buat masa sekarang ia masih dalam pembinaan. takde entry sangat pun.hahah

for you, my dear CikDaunClover II don't worry be happy. i'll always keep viewing on you day by day. I never let you alone. anytime i'll always care to you even put words here once a month. better less than never eyy :P. love you lahh. oke menggeletis lagi :P

oke dah cukuplah ni kot.  nak pegi menghafal ayat arab pulak. 273 patah perkataan wehh. nak mengingat ejaan lagi. gi-la. kalau tidak, kena berdiri atas kerusi lagi macam selasa lepas. haha macam kat sekolah je. malu makcik, students kat luar lalu tengok semacam je. cayalahh ustaz! even you did like that, I never mind. this is the best for us i believe. oke babai ;)


CikDaunClover:
baru je satu jam habis makan nasi goreng. tapi asal masih terasa lapar? =,="

Wednesday, November 16, 2011

Monday, November 14, 2011

interior designer ke architecture?

Assalamualaikum...
malam tadi dah tersangatlahh bosan tak tau nak buat apa. sementa lah cuti sem masih berbaki seminggu lagi. mata pun macam dah berpinar-pinar je tengok skrin lappy ni. mana taknye. selama cuti sem ni takde kerja lain dah dibuat selain menghadap lappy 24 jam. tapi  nak buat benda lain macam takde je. =="

dahlahh mozilla firefox macam apa. aku ingatkan streamyx tak bayar lagi rupanya memang line mozilla agak macam siput. so aku bertukar arah kepada google chrome pula. lepastu tiba-tiba pulak ternampak chrome web store. aku pun terjah lah ke situ. lepastu aku ada ternampak sesuatu yang tertarik di mata aku.


 Autodesk Homestyler. benda ni menarik perhatian aku sebenarnya. kalau ternampak perkataan style ke, make over ke, design ke, landscape ke secara tak langsung mata ini akan tertancap seketika ke arah perkataan tersebut. agak teruja ye di situ. tak taulah kenapa.maybe minat. tapi tak berani pulak nak masuk dalam bidang ni secara serius.huahua >.<


 blur lah pulak. zzzzz.. =="




 start nak membuang masa. ngehhehe. mula-mula tu i was agak really blur. how to play this application hah? then after baca the instruction, i could imagine serba sedikit about this application. kau ni memang suka kan blur memanjang kiyah? adehh.. like my boyfriend said, kurang kering betul. aiyyarkk! hambek kau! T_T



then, aku pun try put all those things dekat my room. yang first level ni aku try buat bedroom lahh. style ouhh. sangat suka! tiba-tiba terasa diri ini macam interior designer or architecture. tak jadi betul-betul, jadi main-main pun jadi lahh.hahha ^^

dan setelah memerah keringat bertungkus lumus bersusah payah mengeringkan otak aku nih selama lebih kurang 3 jam, terhasillah my first touch dalam pembuatan bilik tidur in those application.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-









-




taraaa~!! how it looks like? by the way, this is just for fun. no function to do it pun. it just that i felt so puas sebab dapat membuang masa membuat benda yang aku minat.


yes i admit that i really love to design all those things, tapi untuk suka-suka sahaja. tak berniat langsung nak take serious pasal benda alah ni pun. sebab ramai lagi orang yang very talented otak geliga and i am sure i'm disable to compete dengan diorang. they are more deserve than me. and one more thing, nak bergiat serius dalam bidang ni, they have to be the creative one. otak mesti kena tajam and think out of the box. its hard actually. dan lagi menyusahkan apabila kena sacrifice tidur dengan buat segala projek bagai. seriously, saya tak mampu menghadapinya. hanya orang yang betul-betul tabah je yang boleh mengharungi kehidupan sebegini setiap hari.

hope mereka yang mengambil jurusan dalam bidang ni, interior design ke archie ke afford to face all the cabaran yang ditempuhi and berjuang lah sehingga ke titik dakwat yang terakhir. seriously i really salute to all you guys.

May ALLAH bless! ;)

CikDaunClover:
tak kemas barang lagi.urghhhh malasnyeee... =="

Tuesday, November 1, 2011

4 Hari di Bumi Helang

Assalamualaikum

masih terngiang di pelupuk mata betapa gahnya ciptaan Allah di bumi helang<---langkawi yang aman nan indah. betapa terujanya mata ini melihat pemandangan semula jadi yang maha hebat dek Pencipta yang Maha Kaya, Maha Agung, Maha Besar yang tiada tandingannya. Subhanallah! hanya itu yang mampu diungkapkan dengan kata-kata.

DAY 1:
on the way ke Arau, Perlis untuk menginap di sana sehari. as viewed daripada dalam bas UiTM di hatiku,


ni dekat Kedah rasanya. err tapi sebenarnya time dekat Kedah waktu dah malam.ni gambar google je.huahua *dush dush* hambek kau.okelah tu daripada takde.. :P

DAY 2:
Bergerak ke Feri Kuala Perlis menuju ke Langkawi.weeeeeeee~




check in di CENTURY SURIA CONDOMINIUM. kondo kauu.. bukan rumah tumpangan. ada swimming pool tau (jakun :P). heavennnnnnn~ ngehhehe :D



kami meneruskan lagi perjalanan ke kedai gamat--> Warisan Sireh Lagenda. mana datang sireh pun aku tak tau.=,=". tengok dalam kuali tu.ehh tu bukan arang lah jenab..ingat ni Pak Belalang ke bagi orang minum air arang.ni gamat yang telah dikeringkan dan telah dihancurkan dan telah diboilkan selama 14 hari sebelum menjadi minyak gamat yang selalu kita tengok nenek nenek kita letak kat lutut tuu..wahh dah boleh apply jadi informer dekat sini. terima kasih.. :)




*iklan kejap. err berangan? ehh suka hati lahh.kau ada? :P



singgah kejap ke KOTA MAHSURI tempat di mana Mahsuri dibesarkan, if i'm not mistaken. kalau saya salah minta ampun ya pak.. sekarang baru tahu yang sebetul-betulnya cerita di sebalik kematian Mahsuri. aku kan noob =,=". nak tau cerita sebenar? datanglah ke sini. :)


DAY 3:
jauh perjalanan daripada kondo.sampai juga ke tempat yang dituju. Oriental Village Cable Car. :)

ramai foreigner yang handsome kau. lagi-lagi pak Arab. Masha Allah.. nasib aku tak terpengsan.huahua. cover cover. minah saleh yang pakai spec tu macam kerek ada jugak aku tengok. lantak kau lah minah..

pemandangan dari dalam Cable Car. muka senyum? sebenarnya meng'cover' muka yang tengah cuak dalam tu. sebab? saia gayat lah awak. malu tau. keluar dari Cable Car kaki menggigil. awak ada? takde kan? :P
sempat juga ambik gambar dengan minah London. mana aku tau? memanglah aku tau.kau tak nampak aku duduk berdiri sebelah minah tu? sempat juga mulut aku ni menanya, "where are you from?" bajet friendly kejap..
 Hanging Bridge. selepas mengambil angin yang dingin di tingkat atas sambil melihat kebesaran Allah Yang Maha Agung, turun ke bawah pula(time ni kaki sudah terasa macam nak tercabut. tangga-tangga batu yang dituruni agak curam.dahlah gayat -.-'). nasib baiklah Hanging Bridge tu tak goyang. kalau tak memang kaki ni tercabut dekat situ jugak.


kaki yang masih terasa peritnya tidak lagi diendahkan bila diheret pula ke KILIM GEOFOREST PARK. masa tu macam malas dah nak jalan. tapi bila memikirkan betapa ruginya datang jauh-jauh dari Johor tapi tak pergi ke tempat yang dikatakan paling best dekat sini. aku pun ikut jelahh. 30 pun 30 lah makcik (2jam=RM30). ikut jelah.



 tengok yang atas tu. ada gaya penyu dak? second pic pulak. wajah orang dari tepi. Allah Maha Besar. :)


 third pic(atas ni). ada nampak macam mulut buaya? or kasut bahagian depan? dua-dua pun boleh... kau boleh buat? tak boleh.. hanya Allah Maha Sempurna yang mampu membuatnya. kun fayakun. :)


tak sia-sia aku mengheret kaki yang dah lenguh ini ke sini. sangat amazed dengan pemandangan yang disajikan. dengan menaiki bot yang menggunakan enjin berkuasa tinggi. sampai boleh berlumba pulak dengan bot-bot yang lain. sambil buat drift pulak tu. sampai tudung lecturer pun tercabut jadinya. huahua. saya suka tengok helang makan! sanat comel.... ^^,




Venue: Pantai Cenang
Time: 6.30 PM and above
Description: menjamu mata dengan melihat pemandangan matahari tenggelam pada waktu senja. alangkah bahagianya tika itu jika diriku bersama suamiku berhoney moon di sini sambil melayan perasaan. hurmm... ciss berangan! *dush dush!* kena lagi dua bijik.



pada malanya pula sempat pergi ke HiG untuk memborong cekelat... pergi Langkawi kalau tak pergi sini memang tak sah. kat sini lah kita nak tengok orang boleh tahan nafsu ke idak... nafsu beli coklat lahh. tapi nampaknya memang ramai yang tak tahan nafsu. hahha. alhamdulillah Allah masih melindungi diri ini daripada bersifat tamak haloba. hihi. nasib jugak aku ni bukan penggemar coklat. beli pun buat cukup syarat jee.. kang tak merasa coklat Langkawi yang harganya boleh dikatakan  bapak sangat murah bagi aku.

DAY 4: tiada gambar. sebab? semua sudah kepenatan melayan badan yang sudah lebam-lebam(hiperbola). tapi pagi tu sempat juga mengikut lecturer lecturer yang cute lagi gebu serbu mall bebas cukai yang berdekatan dengan kondo nan indah itu. hihi. mereka lah kot shopping. aku window shopping saja. malas nak menghabiskan duit dengan benda-benda yang boleh didapati di mana-mana sahaja. tapi kalau makanan tu wajib lah. tehehehe *untung laki dapat aku. tak gila shopping* huahua bajet! :P


CikDaunClover:
balik rumah muka jadi gelap.nasib kau lah nakkk... =,="




Monday, October 3, 2011

jom kita menabung!

Assalamualaikum
haiih bosan pulak rasanya macek duduk lama-lama dekat rumah. padahal ada lagi satu paper yang belum dijawab. tapi memandangkan gap untuk paper MGT269 lama gila macam apa terpaksa la pulang ke pangkuan keluarga terchenta. terpaksa ke? =.=" err... nak keluar pulak pokai cam harem. huahua. almaklum.. dah akhir-akhir sem ni poket makcik dah pancit dah. duit laju jee berjalan lately ni nakk... tengok-tengok je dalam ATM, macam nak pengsan je rasa. beginilah nasib. siapa suruh rajin sangat mencurahkan duit kepada yang tak sepatutnya. padan muka hang jenab. ehh bila masa pulak mak tukar nama aku jenab? =.="

dahlah milah, penat pulak membebel. tapi tetiba teringat pulak dekat kakak senior tinggi lampai mencacah langit yang pernah jadik room mate saia sem lepas.makcik tu time mula-mula kenal tengok masya-Allah...sombongnye. tapi tak tau beliau lah hamba Allah yang paling peramah paling mesra alam paling friendly (same je kot) dalam bilik aku tu. dahlah cantik, pandai pulak tu. dulu time dekat bilik beliau seorang penabung yang tegar. nak dikatakan setiap hari tabungnya yang merupakan botol mineral water je pun diisi dengan beberapa keping duit syiling. terharu aku menengoknyee. dia kata, nak simpan duit nak pergi PARIS. Paris you know. bukan parit depan rumah aku tu limah oiiii... haha yok yoo je makcik senior tu.

tapi beliau yang dah pengaruh aku nak mengamalkan penabungan tersebut. teringin juga rasanya beta menabung, menyimpan duit sikit-sikit, lama-lama jadi sekampit beras. boleh buat kahwin. hakhak dah datang dah gatai dia... pelan-pelan diamalkan hobi ni. lama-lama jadi excited pula. sampai seminggu aku boleh kumpul 8rm. haha gi-la. agak obses jugak dengan benda ni. aku tak pernah guna satu sen pun duit syiling aku. kalau beli apa-apa ke, kalau time nak bayar dekat kaunter, makcik pakcik akak abang adik tanya ada duit syiling tak? laju je menggeleng kepala cakap takdak. padahal dalam purse berkepok-kepok duit syiling aku. tiba je masa nak letak dekat tabung mini saia <---- khas untuk di kolej saja. dekat rumah letak dekat tabung utama pulak :D, humangai! rasa bangga menyerbu diri. pandai jugak aku simpan duit ye. *hens hens* -,.-


taraaa..~ lihatlah diriku tersergam indah di dalam bilik tuanku. ni nampak macam ATM kan? haa ni lah tabung utama beta di rumah. tak taulah mana aku jumpa nih. selongkar-selongkar ehh2 jumpa pulak tabung. lagi lah bertambah tinggi ke'excited'an di dalam diri ini. sepanjang satu sem ni aku amalkan menabung nih. rasa berbaloi pula. tapi macam tak puas hati pulak. rasa je berat pahtu dikira semula tak sampai 100 pun. tapi takpe benda tu takkan melemahkan semangatku untuk meneruskan hobi yang fun ni. fun wehh. aku tak taulah kenapa. aku yang rasa. kau ada?

lepasni apa yang akan aku buat dengan semua duit syiling tu? ting! menurut pandangan kawan baik saia aka orang yang rapat dengan saia aka orang yang bakal menemani diri ini seumur hidup selepas ni (insya-Allah..) duit syiling tu semua akan dibekukan di dalam bank. dibekukan di sini meaning that disimpan dalam bank tapi susah nak dikeluarkan. hanya boleh ditambah sahaja amount di dalamnya. kalau nak dikeluarkan pun tak boleh guna kad ATM, tapi perlu datang sendiri dekat kaunter mintak sendiri nak keluarkan berapa banyak yang kita nak. kot. begitulah caranya. wallahu'alam.

apa-apa pun akan kugagahkan jua diri ini untuk meneruskan amalan ini sampai lah duit syiling dah tak digunapakai lagi dekat dunia nanti. ada ke? entah. =.="
oke wish me luck! may ALLAH bless. ;)


CikDaunClover:
tak taulah cuti sem sebulan lebih duduk rumah nanti nak buat apa jee. T_T

Friday, September 16, 2011

misunderstood

Assalamualaikum..
sedang bercuti di rumah.yay! online  online online online..padahal saje buat tak sedar yang petang isnin nanti bakal mengadap final paper for BEL311 aka English for Study Purposes. chewahh tak sangka aku boleh mengingat benda alah tu.dulu nak mengingat kod subjek bukan main susah.sekarang hanya di hujung jari.yeke? errr..oke abaikan.
aku perasan kan orang suka salah faham dengan aku.kenapa? because of my memek muka. tahu memek muka?macam ni.


alalaa comelnyee...tapi kalau aku yang buat confirm2 lagi comel. kannn. =,="
berdasarkan pemerhatian aku,ramai yang tak berani nak tegur aku sebab sometimes muka aku akan jadi macam tu.apa ingat aku moody je ke tiap masa? tanyalah orang yang kenal aku,selalu ke atau pernah ke nampak aku moody. kalau mereka cakap iye maknanya mereka itu bakal kena backhand sama ini miss president.ehem2. sometimes kalau aku tengah buat kerja pun muka aku berkerut.sampai satu hari tu aku kena tegur dengan roommate kawan aku. "berkerutnya muka...senyumlah sikit cik khai oii.." erkkk terkesima aku dengar minah tu cakap macam tu kat aku. obvious sangat ke? rasanya biasa-biasa saje muka beta ni. sampai macam tu sekali orang katakan kepadaku? nak mengukuhkan lagi statement tu, aku pun buatlah experiment dekat bilik aku. 1st step, letak cermin yang boleh berdiri atas meja. 2nd, letak semua tugasan yang ingin dibuat atas meja berhadapan dengan cermin. 3rd, duduk menghadap cermin sambil buat kerja. sambil-sambil tu menjeling kejap-kejap dekat cermin.hasilnya... omaigod!!! anak siapa yang comel sangat nih?? hhaha rasa macam nak lempang je kan?? oke statement is proven. memang benar. berkerut benor muka teman. macam presiden zimbabwe memikior masalah negara ajee. ish3...ate,nak buat macam mana lagi. dah dianugerahkan muka yang sebegini rupa. iye dakk?? 

patutlah ramai yang cakap aku garang. garang?? hahha macam susah benar je nak mencernakan perkataan tu dalam kepala otak aku nih. tak taulah part mana yang garang sangat tu. geng-geng rapat bas sekolah aku takde pulak cakap macam tu. ni orang-orang yang tak berapa sangat kenal aku nih. hermm.. lagi satu, aku pun sampai sekarang tak tau macam mana nak marah orang betul-betul. sebabnya, kalau aku marah je mesti tak jadi sebab ada je benda yang mengganggu. kalau aku betul-betul sangat-sangat sungguh-sungguh  amat-amat marah sangat sampai geram pun aku tak boleh marah orang tu. melainkan menangis. tu jelah yang aku mampu. err..maybe mereka mengatakan sebegitu (garang and suka marah) sebab aku main-main kot. tengok, aku main-main pun orang dah cakap aku serious. camnoi aihh. haih haih haih. saya pun taktaulah nak buat macam mana cik timah. moral of the story, don't judge myself before you know myself deeply from your heart. thank you. teheheh... may Allah bless! ;)

cikDaunClover:
terasa heaven duduk dekat rumah sebab dapat online lama-lama.ngehehhehe :DD

Sunday, July 24, 2011

seminggu berlalu bagaikan tiada apa yang berlaku =,="

assalamualaikum.....



hermm.cuti mid semester bakal menutup tirainya pada hari esok yang hening lagi menyayat hati.ceh ayat nak over jee. apa yang aku dah buat ekk selama seminggu dekat rumah ni?macam tak rasa berbaloi jee..well..let see...

1. online dari subuh sampai ke tengah malam =,="
2. menyeludup segala movie/drama seantero dunia dari lappy akak aku masuk ke dalam lappy aku.erkk    takdelah 'seantero' sangat.malay,korea dengan japan movie/drama je kot.hakhak :P
3.  mengedit gambar segala bagai.bajet expert sangat jee. :D
4. jalan2 keliling bandar pontian menghabiskan duit membeli barang segala bagai--->shoes,skirt,shirt,tudung. oke this is how a girl does.for 1/month at least.hekhek :D
5. masak.err...sometimes?ngeee.pemalas punye budak.dush3!
6. setelah menyeludup segala bagai dari lappy akak aku,takkan nak disimpan je kan.mestilah digunakan dengan sebaik yang mungkin...and this is why i'm always terperap dalam bilik.err... 18hours/day? heeeee xD
heyy but i never forgot to do my pray oke.thats compulsory right.our kewajipan.you knwo about that?alhamdulillah. :)

okeyy..one thing that i totally really3 definitely forgot! my dearest statistic(QMT181) and pend. Islam(CTU241).....tehehehheee...bawak je balik.tapi satu haram pun tak dibaca.even nak bukak pun takde kan,khairiyah,kann....even i knew that next week there are testes for these subjects.okey ni memang aku buat cuti betul2 cuti punye.macam cuti semester jee.terlepas pandang pada perkataan 'MID' before word 'semester'.bagusnyaa...hang pi lah sana tension,khairiyah.biaq pi padan muka hang.hailoh2... T_T

besok nak balik dah.babai rumah.babai katil.babai mak.babai pak.babai akak.heee hailaa...habislah aku kat sana.bermulalah kembali 'penyeksaan' yang tiada penghujungnyaa.huahua.err takdelah penyeksaan sangat.its more to aku yang menyeksakan diri sendiri.sebab?tak reti bersyukur dengan masa yang diberi dan tidak digunakan dengan sebaik yang mungkin.*ini baru dinamakan student..err tak ke?ngeee*

*i wish to khatam the quran before ramadhan so that in that month i could start with the 1st juzu' and join in tadarus at college nanti.insya-Allah....Ramadhan..wait for me ya. ;)


CikDaunClover:
lagi seminggu lebih je nak puasa?i wish everything would going smoothly.insya-Allah..may ALLAH bless. :)

Tuesday, June 28, 2011

PART III

  • MGT269  :'((
  • BEL 311  :(
  • ECO 261 :|
  • QMT 181 :|
  • CTU 241 :)
  • BAB 101 :)
  • HSK 222 :D

suffering!!! >.<

there are 3 more semester have to go through. tak sabar nak habiskan for PART III.really suffering my heart and blood (overdose).a lot of assignments need to do.very a lot! need to get her attention.i hope so.even never hope that. may Allah protect me from get sick because all of this.

heyy tak baik tau mengeluh.ish2...astaghfirullah hal azim...hope everything going smoothly for this sem.even macam kureng je. =,="
sebab? start a new day with a new 'task'.almost for every day.sabor jelah macek. may ALLAH bless all of us.amin.... :)



Thursday, May 26, 2011

terungkap segalanya

Assalamualaikum...
result diploma telah dikeluarkan semalam.pagi-pagi lagi kawan dah telefon dengan suara yang sangat 'happening'.budak dekan yang call,memanglahh.terkezut aku mendengar suaranya yang merdu merdan mengejutkan aku pagi-pagi buta(err takdelah buta sangat pun.kalau kat sekolah,budak-budak dah setat beratur dah :D) *kantoi bangun lambat.huahua* tak jadi aku nak sambung tidur disebabkan kecuakan melanda diri.alahaii kawan..saja je tau nak spoil'kan mood tidur aku. lepastu boleh pulak dia cakap, "kau mesti dekan jugak nih..." wahh dengan bangganya mengatakan sebegitu rupa.wahai kawan,aku tidak seperti dirimu.aku tidak sepandai dirimu.
dengan hati gelisah keluh kesah mak esah,aku gagahkan jua untuk menyemak keputusan exam yang telah aku duduki semester lepas. blur sekejap 7saat.
-
-
-
-
-
-
-
-

oookeee.....mana satu aku nak tengok nih?haq yang bawah ka yang ataih nih?----->   atas-current semester
                                                                                                                              bawah-semester in total.
oooo yang ataih tu kutt....oke aku dah tau result aku.terkedu.oke tak dekan. T_T
tapi dalam hati aku mengucapkan syukur banyak-banyak kali.alhamdulillah....apa yang tak diingini tak berlaku ; repeat paper.aku bersyukur sangat.walaupun sedikit sedih sebab target nak dapat dekan tu tak tercapai.its oke lah dear.next sem ada lagi *cuba menabahkan hati* aku kan tabah. xD
aku bersyukur jugak sebab at least pointer aku meningkat.alhamdulillah...walaupun aku tak dapat sehebat rakan-rakan seperjuanganku,contoh kawan aku yang haq ataih nih. 3.80 wehh.salute dear! insya-Allah aku akan ikut jejak kau.wait for me,ya! ;) aku?lagi 0.12 lagi nak dekan.takpa-takpa..ada masa lagi.i know i can do it! chaiiyoo cikDaun! ;) mari kita berdoa pada Yang Maha Esa. ^^,


oke,now nak uruskan pasal rayuan kolej aku pulak nih.kalau kampus lain mesti confuse kan.aku dah masuk u,nak rayu-rayu kolej buatpa lagi..kolej di sini bermaksud hostel.entah kenapa tiba-tiba pulak aku tak dapat.aku rasa tak ada sebab kenapa aku boleh tak dapat.nak dikata tak aktif,banyak je event yang aku join.jadi AJK semua.sangat terkilan dengan apa yang pengurusan kolej 'lakukan' dekat aku.dua kali call pihak pengurusan kolej, dua kali jugak mengecewakan aku.daftar kolej ahad nih.hailohh..camno eahh ni? aku harap lepas ni harapan aku nak masuk kolej semakin cerah.amin ya rabbal alamin....wish me luck,dude.hukhuk~ 

dahlah.sedih pulak aku mengenangkan pasai benda alah ni.hermm tawakal jelahh.haruuu.... =,="
may ALLAH bless us anyways.assalamualaikum...takjawabdosakalaujawabsayang.oke babai. ^^,

CinDaunClover:
ehh dah nak puasa lahh.macam belum habis ganti je lagi gayanya nih.huahuahua :P


                                                                                                                                                   

Tuesday, May 10, 2011

salah ke perempuan tak reti masak?

Assalamualaikum....
zaman sekarang ni ramai orang yang jenuh mengeluh perempuan tak reti masak.berdosa ke kalau perempuan tak reti masak? kawan aku pun pernah tanya kat aku.dia antara salah seorang perempuan kat dunia ni yang tak reti masak.apa salah ke kalau kitorang tak reti masak? tidak adalah salah. cuma benda ni kan macam satu keperluan bila kahwin nanti. takkan tiap hari nak bagi suami dengan anak-anak kamu makan pasir kot..tak pun bungkus mamak je? ate,suruh jelah suami kamu kahwin dengan mamak tu.erkk.lalala~ masak ni sebenarnya simple. takdelah serabut sangat macam nak selesaikan soalan fizik,kimia apa kejadah tu semua.




tapi aku kesian jugak kalau perempuan yang tak reti masak tu di'condemn' habis-habisan. katanya,kalau tak reti masak, jangan harap boleh jadi bini aku. wahhh...demand lebih. saudara, memasak ni bukannya tak boleh belajar.lama-kelamaan calon isteri awak yang tak reti masak tu akan belajar jugak.dia pun ada rasa malu jugak.lagi-lagi dekat emak saudara  yang bakal jadi mak mertua si calon isteri saudara tu. janganlah tau dia tak reti masak terus saje reject. paling-paling pun bagilah support kat dia.kalau benda lain tau pulak nak support.ni benda alah macam ni main reject je.manalah tak andartu wanita-wanita sekalian.

kalau dah bagi syarat macam tu lah kan.saya nak tanya saudara,ermm boleh jadi imam tak?mengaji lancar tak? tak boleh? tak lancar? so....jangan harap boleh jadi suami saya. ehh ehh.senyap? :D
apa awak ingat awak sorang je ada syarat ke.

moral of the story,tak payahlah nak condemn orang sangat kalau seseorang tu tak pakar atau tak reti langsung nak buat satu benda tu.sebab diri kita pun bukannya perfect sangat.ada je cacat celanya. dan bukannya tak boleh belajar semua tu.cuma perlukan masa dan komitmen yang tinggi untuk membuatnya. apa?saya marah?sebab saya tak reti masak?ehh saya tak pernah marah..iye ke saya tak reti masak...?haa lagi satu jangan prejudis dengan orang.tengok, tiba-tiba ada je orang yang berkata begitu begini kan. saya pun manusia yang lemah.banyak sangat cacat celanya. sentiasa ingin meningkatkan diri demi kebaikan sendiri. wallahualam.may ALLAH bless us.amin... ;)

CikDaunClover:
siapa yang kata saya tak reti masak tu?meh sini saya sekeh kepala dia. :DD

berhentilah daripada bersikap prejudis

Assalamualaikum....

pernah tak korang melihat atau berjumpa dengan seseorang yang suka berfikir atau bersangka buruk terhadap orang lain.tak kiralah orang tu siapa.even orang yang tak kenal pun dia boleh kata macam-macam. kadang-kadang tension jugak menghadap orang yang rupe gini. ate,idak ade keje lainn...busy body memanjang.kalau busy body saje idak apele.ini ditambah lagi dikutuk orang tu macam-macam.udah-udahla tu menambah dosa cik oii.... ini bukanlah nak di'direct'kan kepada siapa-siapa. hanya general semata-mata ye.
cuma kadang-kadang aku tak fahamlah orang yang macam ni.apa yang dia dapat kalau asyik nak prejudis terhadap orang lain. kalau betullah orang yang diprejudiskan tu memang tak suka kat dia ke..at least bersangka lah baik.mungkin kamu ada terbuat sesuatu yang membuatkan seseorang tu tak selesa.
bagi aku setiap orang ada hak nak suka atau membenci seseorang. pokok pangkalnya, lihat diri sendiri. janganlah kita pun nak membenci seseorang kalau orang tu dah benci kita. tak salah kan berbuat baik dekat orang...? :)
kembali pada tajuk utama.cewahh. prejudis atau bersangka buruk ni kalau ikut fahaman aku, sama saja macam kita mengutuk orang. contohnya, seorang budak perempuan ni berceritalah kepada kawan dia tentang ketidakpuas hatian terhadap seorang roommate dia ni.dia ceritalah roommate dia begitu begini. si pendengar yang mendengar ni pun rasa tidak puas hati.dia pun ikut sama geram ni.terdetiklah di hati budak ni,eish perempuan apalah macam tu. bagus sangatlah macam tu.nampak sangat kurang didikan agama.
wah manis mulut madah berbicara.tu kalau dicakap dalam hati.cuba kalau diluahkan kepada orang lain.tak ke orang lain pun berfikir yang sama jugak.
bersangka buruk ni sama jugak macam memfitnah orang.baik orang tu tak salah apa-apa dituduhnya begitu.tak ke parah tu. tak memasal je dapat dosa free.nauzubillah himinzalik.mintak dijauhkan.
kalau betul pun orang yang diperkatakan sebegitu sebegini,sebaiknya kita bersangka baik saja.kan itu lebih elok.bukannya kita kenal pun orang tuu. dan jadikanlah cerita itu sebagai pengajaran.janganlah duk canang cerita tu pulak.kot ditokok tambah cerita tu dah jadi lain bunyinya. tapi kalau nak diceritakan sebagai pengajaran tu boleh saje.asalkan jangan disebut si pemilik nama.
jadi makcik pakcik sekalian.berhentilah daripada bersikap prejudis ye. saya ni pun bukannya baik sangat sampai nak mengkritik-kritik orang.cuma menegur apa yang tak baik.tak salah kan... even kalau orang salah tajwid bila baca al-Quran pun wajib ditegur. ini pula perkara macam ni kan. habluminannas..hubungan antara manusia dengan manusia.berbuat baik antara manusia. may ALLAH bless us.amin.....
wassalam.. ;)

cikDaunClover:
kalau saya ada salah pun harap ditegur yee.... :)

Tuesday, March 29, 2011

trip MKT243

Assalamualaikum....

trip MKT243 aka marketing telah dijalankan pada 18mac2011 bersamaan dengan hari jumaat pada minggu lepas di Seremban, Negeri Sembilan.cehh gaya macam nak buat report je.(miss,extra mark ehh. xD).sepatutnya kami dibenarkan buat dekat area Johor je tapi disebabkan wakil kelas kami hantar paper work awal dan mereka begitu komited dengan tugasan ni.selepas dibentangkan dan berbincang baik baik dengan koordinator kampus,akhirnya kami berjaya membuat trip di Seremban.yayy! agak bangga lah jugak even bukan aku yang buat paper work tu kan.. xD

bawah ni antara aktiviti yang kami lakukan sepanjang trip sehari semalam tu..maleh nak cerita panjang.

sebelum bergerak ke somban.agak awal ye kami bergerak.pukul 6.30 kena kumpul ye.tapi ramai yang datang pukul 7.00 ye.biasala tuu...*bergambar dulu.peace... :D*


destinasi pertama yang dituju.JELITA OSTRICH SHOW FARM.memang sangat jelita ye ostrich2 di sana.tak percaya?tengok ni haa..

jelita kan....?dengan bulu matanya yang meliuk lintuk.ni baru betina.tengok jantan pulak..


weeewitt! handsome tuu.....lagi cantik dari betina.*lihatlah diriku* fakta:haiwan jantan akan lagi menarik daripada haiwan betina.ini fakta ye bukan auta. *ooo..baru saya tau...* pandai anak2 murid sekalian.

ketika otak sedang dicuci oleh pengelola kat ostrich farm tu.pengelola ke?err hembus jelahh..



tiba masanya untuk makan,anak2....meh sini mummy nak bagi makan ni.ala ala bucuk...best tau bagi makan kanak2 ostrich ni.bagi sekali nak lagi...ehh ehh mana cik daun?tak berani ke..?ehh ada jee..cuma malas nak inter frame... :P


eh ehh mana datang para kambing2 sekalian ni?kesian...mereka ni kurang kasih sayang..tengok orang lain duk sebok melayan ostrich yang bertaburan tu,mereka pun teringin jugak..kesiannya dia..manja2 macam cikdaun jugak.huahua.cikdaun?aku lah tuu... :D

its time tu menunggang ostrich..yeeeehaa...!! wah2 cik salimah habibi...vouge kamu ye.suka le tu dikelilingi mamat2 'pujaan himalaya'.himalaya ke?err..tak kot..ehh ehh saya tiada lagi?err...ermm...hehhe.gayat lah macek... :D

pijak jangan tak pijak.eh eh macam kenal je kan orang yang atas ni.err...abaikan.agak macam nak terjatuh ye.nasib baik tak pecah telur makcik ostrich nih.nampaklah ke'berat'an saya masih boleh dikira ringan kan... *perasan*


hey dapat makan satay ostrich.rasanya?rasa ostrich lah.bau?bau ostrich lah.bolehlah tahan.tapi tapi agak mahal kot.daging kemetot macam tu RM1.80...sangat kagum.

babai ostrich2 sekalian...sangat rindukan kecomelan kamu semua.our 2nd destination was YAKULT!


tara...!! haiih pakcik dua ekoq nih.suka betul menyelit.almaklum...mereka je ni hero malaya seantero kelaih(kelas) aku nih.nak jugak menyesat di sini.huahua



akak ni yang jadi 'tourist guide' kami semasa dekat dalam bangunan YAKULT yang tersergam indah lagi permai dan damai itu.tapi sayang,tak dibenarkan mengambil gambar time pemprosesan yakult ni berlaku.kang tak memasal ada kembar yakult pulak dekat Malaysia ni kan.tak memasal jugak cikdaun yang jadi mangsa.huaaa..


sesi taklimat bermula.macam khusyuk sangat je.tapi tapi akak tourist guide tu bagi air free tau.sanat best.saya sukaa... ^_^
fakta:yakult mengandungi bakteria baik yang bernama..err(tak ingat) yang dapat mencegah dari mendapat penyakit serta meningkatkan imune dalam badan.sekian :)




tara....motif?saja mencapub.dah tak tau nak buat apa lagi.itu sajalah report saya pada hari ini.sekian...trip pada hari itu sangat best ye.lecturer puji tau.yay extra 5 marks! (yakinnyaa.... =,=")


cikDaunClover:
baru lepas join ORIENTEERING 1MALAYSIA.best.dapat cuci mata.huahuahua (gatal! >.<)